Pripraviť si zdravý obed nemusí zabrať hodiny pred sporákom. Inšpirujte sa receptami, ktoré sme pre vás vybrali.
1. Šalát z kuskusu
Kuskus patrí medzi základné suroviny zdravého a rýchleho obeda. Dá sa totiž pripraviť na veľa spôsobov. S mäsom alebo bez, na sladko i slano. Výborným receptom je napríklad šalát z kuskusu. Stačí vám ho podľa návodu pripraviť a pridať k nemu podľa osobných preferencií nakrájané paradajky, papriku, jarnú cibuľku a ďalšiu zeleninu. Potom všetko dobre premiešať a pridať soľ a korenie.
Ingrediencie na dve porcie:
- 250 g kuskusu
- 5 ks paradajok
- 2 ks papriky
- 1 ks jarná cibuľka
- 1 ks uhorka
- olivový olej
- soľ
- korenie
- čerstvé bylinky
2. Cícerový šalát
Pri šalátoch ešte zostaneme. Ďalšou skvelou surovinou na prípravu zdravého šalátu je cícer. Ten je zdrojom vlákniny, bielkovín a antioxidantov. Príprava je podobná ako v predchádzajúcom prípade. Pripravený cícer zmiešame so zeleninou (fantázii sa medze nekladú) a opäť dochutíme soľou a korením. Takto pripravený šalát sa dá jesť samotný alebo ho môžete zajedať s pečivom.
Ingrediencie na dve porcie:
- 120 g cíceru
- 5 ks paradajok
- polovica cibule
- olivový olej
- soľ
- korenie
3. Bulgur so zeleninou
Bulgur so zeleninou uzatvára našu trojicu šalátov. Podľa návodu pripravíme bulgur. Ďalej narežeme paradajky do kríža, ktoré následne sparíme vriacou vodou a zbavíme šupky. Potom ich spoločne s uhorkami a cibuľou nakrájame na menšie kúsky. Pre lepšiu chuť pridáme aj nadrobno nasekanú bazalku a rozdrobený syr. Všetky takto pripravené suroviny zmiešame dokopy a pridáme trochu olivového oleja. Podľa chuti dosolíme.
Ingrediencie na dve porcie:
- 250 g bulgur
- 1 ks uhorka
- 2 ks paradajok
- 1 ks jarná cibuľka
- 100 g Feta syr
- bazalka
- olej
- soľ
4. Cuketové špagety s mletým mäsom
Tento zdravý obed pripravíte skutočne rýchlo. Stačí škrabkou na zemiaky ošúpať na tenké pásiky cuketu a spariť ich vriacou vodou. Tým máme prílohu pripravenú. Na panvici si zatiaľ osmažíme na oleji cibuľku, následne pridáme mleté mäso. Po krátkom restovaní pridáme paradajkový pretlak, osolíme, okoreníme a necháme zhruba 10 minút dusiť. Po uplynutí tejto doby zmiešane s cuketovými špagetami. Zdravý obed je hotový.
Ingrediencie na dve porcie:
- 3 cukety
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 ks paradajok
- 4 PL paradajkového pretlaku
- polovica cibule
- 1 strúčik cesnaku
- olej
- soľ
- korenie
5. Špagety pomodoro
Pri príprave tohto receptu si dáme najskôr variť vodu na špagety. Medzičasom si nakrojíme paradajky do kríža, sparíme ich vriacou vodou a zbavíme ich šupky. Potom ich nakrájame nadrobno. Takto pripravenú zeleninu spoločne s cesnakom nakrájaným na plátky pridáme na panvicu. Dusíme až dovtedy, kým sa paradajky rozvaria na omáčku. Následne pridáme bazalku a zmiešame ich s špagetami. Podľa chuti posypeme nastrúhaným parmezánom.
Ingrediencie na dve porcie:
- 200 g špagety
- 250 g paradajok
- 2 PL čerstvej bazalky
- 1 strúčik cesnaku
- 3 PL oleja
- soľ
- korenie
6. Pohánkové rizoto
Pohánkové rizoto predstavuje rýchlejšiu a zdravšiu variantu toho tradičného. Stačí dať do hrnca variť pohánku a počkať kým nezmäkne. Medzitým si na oleji orestujeme mrkvu a cibuľu nakrájanú na malé kúsky. K tomu pridáme pretlačený cesnak a hríby nakrájané na plátky. Takto pripravenú zmes dochutíme soľou, prípadne korením a pridáme ju k pripravenej pohánke. Všetko dobre premiešame a môžeme sa pustiť do jedla.
Ingrediencie na dve porcie:
- 400 g lúpaná pohánka
- 200 g hríbov (napr. šampiňóny)
- 1 ks mrkva
- 1 ks cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL oleja
- soľ
7. Údené tofu so zeleninou
Údené tofu nakrájame na kocky, cibulu a mrkvu nadrobno. Všetky tri suroviny spoločne opekáme na panvici až do chvíle, kedy je tofu mierne opečené. Vtedy pridáme chili a trochu soli. Pokračujeme zhruba ďalších 10 minút v pečení. Na záver pridáme cesnak a sójovú omáčku. Ako prílohu si môžeme vybrať napríklad ryžu alebo cestoviny.
Ingrediencie na dve porcie:
- 200 g údeného tofu
- 1 ks mrkva
- 3 ks jarná cibuľka
- 2 strúčiky cesnaku
- sójová omáčka
- olej
- soľ
- čili