Bolesti hlavy, brucha, únava, hnačka alebo zápcha, ale aj rôzne nešpecifické problémy, môžu byť príznakmi alergie či intolerancie, ktoré v dnešnej dobe nie sú ničím výnimočným. Podľa dostupných štatistík, trpí miernou či vážnejšou potravinovou intoleranciou až 45 % ľudí.

Okrem známych potravinových intolerancií, ako sú alergia na lepok, intolerancia laktózy alebo kravského mlieka, sa v posledných rokoch čoraz viac skloňuje pojem HIT – histamínová intolerancia. Stále ide o pomerne neznámy pojem a mnoho ľudí nevie, čo si pod ním predstaviť.

Čo je to histamín a histamínová intolerancia?

Histamín je telu vlastná látka, ktorá vzniká bakteriálnym odbúravaním aminokyseliny histín. V organizme sa zúčastňuje viacerých dôležitých procesov. Podporuje delenie a rozmnožovanie buniek, zúčastňuje sa ochranných a regulačných reakcií organizmu, plní funkciu hormónu bdelosti, podieľa sa na krvotvorbe, v spolupráci s adrenalínom podporuje výkonnosť pamäte, schopnosť učenia sa a pohyblivosť.

Za normálnych fyziologických podmienok je histamín v tele dostatočne regulovaný a odbúrava sa kontinuálne a pomerne rýchlo. Pokiaľ sa ale v tele nedostatočne rozkladá, začne vznikať jeho nadbytok, čo sa postupne prejaví rôznymi nepríjemnými problémami. Tento stav, ktorý vzniká v dôsledku nadbytočného hromadenia histamínu v tele, nazývame histamínová intolerancia.

Histamínová intolerancia príznaky

Intolerancia histamínu sa v organizme môže prejaviť širokým spektrom príznakov, pričom nemusia byť prítomné všetky. Najčastejšie prejavy histamínovej neznášanlivosti sú:

  • pokles krvného tlaku;
  • bolesti hlavy, migrény;
  • poruchy srdcového rytmu a zvýšená srdcová frekvencia;
  • bolesti brucha, kŕče, nafukovanie, zvracanie a hnačky;
  • nadmerné vylučovanie hlienu z priedušiek, bolestivá menštruácia;
  • podráždenie kože, začervenanie a opuchy;
  • zvýšená únava alebo strata vedomia.

Ak sa u vás pravidelne po konzumácií vybraných jedál objavuje niektorý z uvedených príznakov je pravdepodobné, že trpíte histamínovou intoleranciou.

Rozdiel medzi histamínovou intoleranciu a potravinovými alergiami

Prejavy potravinových alergií sú spôsobené nesprávnou reakciou imunitného systému na určité alergény. Hoci príznaky histamínovej intolerancie sú veľmi podobné s mnohými príznakmi alergií, nejde o alergiu v pravom slova zmysle.

Problémy pri histamínovej intolerancii nespôsobuje reakcia imunitného systému, ale nedostatok enzýmu DAO, ktorý je zodpovedný za odbúravanie histamínu v organizme. Nedostatok tohto enzýmu vedie k hromadeniu histamínu v tele a spusteniu rôznych reakcií organizmu na jeho nadbytok.

Histamínová intolerancia zakázané potraviny

Mnohé potraviny v sebe prirodzene obsahujú histamín alebo sa podieľajú na jeho tvorbe, preto ich konzumácia nie je odporúčaná ľuďom, ktorí majú problémy s histamínovou intoleranciou. Medzi takéto potraviny patria najmä:

  • Alkohol (červené víno, sekt a kvasinkové pivo)
  • Mliečne výrobky (acidofilné / kefírové mlieko, žinčica, cmar, jogurt)
  • Syry (zrejúce syry, parmezán, ementál, rokfort, camembert)
  • Ryby (po zmrazení a konzervovaní)
  • Údeniny (saláma, šunka, párky)
  • Ovocie (jahody, ananás, nektarinky)
  • Zelenina (špenát, baklažán, tekvica (dyňa), kvasená kapusta a iná kvasená zelenina, paradajky a všetky paradajkové výrobky ako kečup, pretlak a pod.)
  • Iné potraviny (čokoláda, kakao, sójová omáčka, kvasnice, komerčne vyrábané dressingy, čalamády, kyslé uhorky, kvasné octy a pod.)

Každý človek je originál, a preto nie všetky uvedené potraviny mu môžu spôsobovať problém. Základom histamínovej diéty je úplné vylúčenie všetkých zakázaných potravín a následne postupné skúšanie individuálnej reakcie svojho tela na jednotlivé potraviny s cieľom vytvoriť si vlastný zoznam zakázaných potravín. Pozor, spúšťačom reakcie môžu byť aj niektoré bežne užívané lieky.

Život s histamínovou intoleranciou

Diagnostika histamínovej intolerancie je založená na vyšetrení krvi s cieľom stanoviť aktivitu enzýmu DAO v kombinácií s diétou s úplným vylúčením potravín obsahujúcich histamín. Diagnóza histamínová intolerancia sa zvyčajne u pacientov spája s miernym šokom. Ide o pomerne neznámu diagnózu a mnohí sa boja, čo všetko nebudú môcť v dôsledku histamínovej intolerancie jesť.

Dobrou správou je, že aj jedálniček človeka s preukázanou histamínovou intoleranciou vie byť pestrý a existuje množstvo receptov, ktoré histaminikom spríjemnia stravovanie. Navyše, prvotná prísna diéta môže byť postupne rozšírená o viacero potravín zo „zakázaného“ zoznamu, keďže reakcia každého organizmu je vysoko individuálna.

Život vie vo veľkej miere uľahčiť aj užívanie výživových doplnkov obsahujúcich enzým diaminooxidáza. Tento doplnok sa užíva 1 až 3 krát denne pred jedlom s cieľom zmierniť prípadné príznaky po konzumácií problémového jedla.

Dočasná histamínová intolerancia sa v priebehu života môže objaviť takmer u každého, pričom táto forma si nevyžaduje žiadnu liečbu a postupne sama odznie. Jej spúšťačom môže byť napríklad alkohol, infekcia alebo pooperačný stav.

Chronická histamínová intolerancia postihuje približne 3 % populácie. Jej príznaky sú nepríjemné a vyžadujú si množstvo úprav v životnom štýle, no dajú sa úspešne zmierniť až eliminovať.