Pod pojmom sacharidy si väčšina z nás predstaví zlé cukry a v prípade diéty sa ich snaží všetky zaradom vylúčiť. Tento krok ale nie je správny. Sacharidy majú v našom jedálničku dôležité miesto a rozhodne nie je správne hádzať ich všetky do jedného vreca. Dodávajú výživu nielen našim svalom, ale aj mozgu.

Sacharidy, bežne označované rôznymi názvami, ako napríklad uhľohydráty, karbohydráty, glicidy či cukry, tvoria spolu s tukmi a bielkovinami základnú zložku potravy. Napriek tomu, že sa na nás z každej strany hrnú rôzne nízko sacharidové diéty, sacharidy by nemali chýbať v žiadnom zdravom jedálničku.

Sacharidy sú základný makronutrient, ktorý má v našom jedálničku nezastupiteľné miesto. Akékoľvek diéty, opierajúce sa o úplne vylúčenie sacharidov zo stravy sú nezmysel a jediné, k čomu pomôžu, bude nedostatok energie a v tom horšom prípade aj množstvo zdravotných problémov. Kľúčom k úspechu nie je vyradenie sacharidov z jedálnička, ale spoznanie vlastností jednotlivých sacharidov a ich optimálne dávkovanie. Zdravé sacharidy sú presne to, čo naše telo potrebuje, aby bolo vitálne, zdravé a v neposlednom rade aj pekné.

Čo sú sacharidy?

Sacharid predstavuje organickú zlúčeninu uhlíka, vodíka a kyslíka. V procese trávenia sa v tele premieňa na glukózu. Ide o hlavnú energetickú zložkou pre naše telo, ktoré bez nej nevie fungovať. Okrem dodania energie, sacharidy v organizme plnia nasledujúce úlohy:

1. Udržujú optimálnu hladinu cukru v krvi.

2. Zabraňujú rozkladu bielkovín.

3. Pomáhajú pri metabolizme tukov.

4. Dodávajú telu vlákninu.

5. Chránia pred chorobami.

6. Pomáhajú udržiavať stabilnú hmotnosť.

Dobré a zlé cukry

Poznáme viacero druhov sacharidov, ktoré sa rozlišujú dobou, ktorú v tele potrebujú na svoju premenu. Sacharidy z cukru sa premieňajú o dosť rýchlejšie ako sacharidy napríklad z ryže. To znamená, že cukor nám zrazu dodá vysokú energetickú hodnotu za krátku dobu a pomaly sa rozkladajúce sacharidy naopak dodávajú telu energiu postupne. Podľa tejto doby rozkladu môžeme sacharidy zjednodušene rozdeliť na dobré a zlé cukry.

Ktoré sacharidy by v našom jedálničku nemali chýbať?

Základ jedálnička by mali tvoriť spomínané dobré cukry. Ide o komplexné sacharidy, ktorým trvá dlhšie než sa v tele rozložia. Väčšina týchto sacharidov je živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Zaraďujeme sem nasledujúce druhy sacharidov:

1. Celulóza – nájdeme ju v orechoch a šupkách ovocia.

2. Škrob – napr. ryža, zemiaky, strukoviny, kukurica, pšenica, banány, chlieb, obilniny.

3. Dextrín.

4. Glykogén – živočíšny škrob.

5. Pektín – jablká, citrusové plody, strukoviny, ovos, banány.

6.  Inulíny – čakanka, cesnak, cibuľa.

Ktoré sacharidy zaraďujeme medzi zlé cukry?

Medzi zlé cukry sú zaraďované jednoduché sacharidy, ktoré sa vyznačujú rýchlym dodaním energie a rýchlym rozkladom v tele. Takéto dodanie energie môže byť v niektorých prípadoch vyslovene žiadané, a preto nemožno sumárne hovoriť, že všetky sacharidy z tejto skupiny sú zlé. Aj z nich vieme vybrať tie lepšie a horšie a najmä, rozhodujúce je množstvo, v akom sa v našom jedálničku tieto sacharidy nachádzajú. Patria sem:

1. Monosacharidy – med, ovocie.

2. Disacharidy – stolový, repný, trstinový cukor, pivo, mlieko a mliečne výrobky.

Je teda cukor naozaj tak zlý? Škodlivý? Jediný zdroj sacharidov by mali byť len tie pomaly sa rozkladajúce? Je rozdiel, či rovnaké množstvo sacharidov prijme z čokolády, alebo napríklad ryže?

cukor

Pokiaľ sa budete celý deň prepchávať len sladkosťami, samozrejme, že celkový kalorický príjem bude vysoký, budete priberať a telu bude chýbať množstvo vitamínov. No pokiaľ je vaša strava z 80% zložená z výživovo bohatých potravín a pomaly sa rozkladajúcich sacharidov a vy svoj denný príjem sacharidov doplníte napríklad jednou horalkou, nič sa nedeje. Rozhodne netreba mať žiadne výčitky, ak občas neodoláte niečomu malému sladkému pod zub. Skôr to berte ako malú odmenu. Lebo čím viac sa budete obmedzovať a odopierať si, o to viac vás následne prekvapí mlsná a verte tomu, že potom už tie výčitky budú ozaj na mieste.