Zázvor poznáme vďaka jeho nezameniteľnej chuti. Svoju obľubu si však získal aj kvôli liečivým účinkom. Už jedna šálka zázvorového čaju vie spoľahlivo odplašiť blížiacu sa chrípku. A to nie je zďaleka všetko.
Hoci presne nepoznáme miesto, odkiaľ zázvor pochádza, vieme, že ho pestovali už starovekej Číne. Tamojší obyvatelia verili, že prináša šťastie. Z Ďalekého východu ho po Hodvábnej ceste priniesli obchodníci do Európy. Tu zdomácnel natoľko, že počas stredoveku bol na kuchynskom stole takou samozrejmosťou, akou bola soľ.
Všestranný zázvor
Zázvor, ktorý na ktorý môžeme naraziť na pultoch obchodov, je koreň rastliny u nás nazývanej Ďumbier Lekársky (Zingiber officiale). Ide o vytrvalú rastlinu dosahujúcu výšku až 150 cm. Jej využitie je skutočne široké.
Primárne sa zázvor používa pri príprave jedál. Tvorí napríklad súčasť karí korenia, ktoré je nenahraditeľné v čínskej alebo indickej kuchyni. Úspešne tiež potláča nevábnu vôňu rýb a iných morských plodov.
Pomletý sušený koreň Ďumbiera sa pridáva ako prísada do perníkového korenia a svoje uplatnenie tiež nájde ako ingrediencia zázvorového piva alebo sirupov. Čoraz populárnejší však je vďaka svojim účinkom na ľudský organizmus.
Liečebné účinky zázvoru
Liečebné používanie zázvoru vychádza z indickej ajurvédy. Podľa nej lieči tráviace orgány, zlepšuje trávenie a zvyšuje látkovú premenu. Zároveň má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, pomáha potláčať príznaky chrípky a znižuje cholesterol. Pri vonkajšom použití sa používa vo forme horúcich obkladov na stuhnuté svalstvo krku, končatín a iné bolesti svalov.
Blahodarné účinky zázvorového čaju
Zázvorový čaj predstavuje najjednoduchší spôsob, ako si dopriať liečivé účinky tohto zázraku prírody. Ak si zvyknete na jeho špecifickú chuť, neoľutujete. Horúci nápoj je ideálny v chladnejšom období, pretože už prvý dúšok vás dokonale prehreje až po špičky prstov na nohách. Okrem toho od vás odoženie spoľahlivo všetky vírusy a baktérie, ktoré ste za celý deň mimo domova nachytali.
Recept na čaj z čerstvého zázvoru
Pripraviť si čaj z čerstvého zázvoru dokáže úplne každý. Stačí zobrať zázvor, odrezať z neho menší kúsok (1 – 2 cm podľa potreby) a tento odrezok následne ošúpať zo šupky. Potom už je na vás, či ho nakrájajte na kolieska, kocky alebo nastrúhate na kašu. Následne už len stačí dať ohriať vodu a pripravený zázvor zaliať. Ako dlho ho necháte lúhovať záleží len na osobných preferenciách. Čím dlhšie je zázvor vo vode, tým je čaj výraznejší.
Zázvorový čaj sa odporúča piť čo najhorúcejší, aby skutočne prehrial každú bunku v tele. Ak vám takto pripravený horúci nápoj nie je moc nepasuje, môžete jeho chuť zmierniť pridaním lyžice medu. Jeho liečivé vlastnosti sa ešte znásobia.
Zázvor áno, ale opatrne
Hoci má zázvor množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, netreba to s jeho užívaním preháňať. Môže totiž spôsobiť pálenie záhy, žalúdočné problémy alebo vyvolať alergickú reakciu v podobe kožných vyrážok. Opatrne by ho mali užívať najmä tehotné ženy. Výskumy v tejto oblasti majú zatiaľ protichodné výsledky. Zázvor má napríklad preukázané pozitívne výsledky pri ranných nevoľnostiach, no v čase tehotenstva môže spôsobiť rôzne problémy s vyvíjajúcim sa dieťaťom.